tečaji

Povabilo na potovanje k večji uravnoteženosti, kontroli in udeležbi v lastnem življenju…

ZNANSTVENO RAZISKAN TRENING ČUJEČNOSTI (program MBSR)

Osem-tedenski program MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction) je najstarejši in eden najučinkovitejših ter najbolj raziskanih programov za odpravljanje stresa, ki temelji na razvijanju in uporabi čuječnosti v vsakdanjem življenju. Oblikovan je tako, da vam pomaga pri učenju novih načinov soočanja s težkimi fizičnimi občutki, čustvi in razpoloženji. Na podlagi tega programa so nastali vsi drugi 8-tedenski treningi čuječnosti.

Učitelja se izobražujeva na strokovnih izobraževanjih pod vodstvom utemeljiteljev  programa MBSR in glavnih protagonistov razvoja čuječnosti v svetu, dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Sakija Santorellija ter njunih učencev na CFM (Center for Mindfulness, ZDA).

LOKACIJE IN TERMINI TEČAJEV


OBVESTILO!
.
AŽURNE DATUME TEČAJEV (MBSR, osvežitvenih, predstavitvenih) NAJDETE NA PRENOVLJENIH STRANEH NA NOVEM NASLOVU (kliknite TUKAJ za termine tečaja MBSR ali TUKAJ za vstopno stran).
.
HVALA!


VODJI TEČAJA

ROBERT KRIŽAJ

Robert (1973) je s strani CFM (Center for Mindfulness, University of Massachusetts Medical School, ZDA) potrjen učitelj programa MBSR (Qualified Teacher) in se udeležuje strokovnih izobraževanj pod vodstvom utemeljitelja programa MBSR dr. Jon Kabat-Zinna in njegovih sodelavcev s centra za Mindfulness in Medicine, Health Care, and Society (CFM):

 • MBSR in Mind-Body Medicine, Residential Training/Retreat
  (Jon Kabat-Zinn, Saki Santorelli; Ludvika, Švedska, 2010)
 • Practicum (formerly Internship) in MBSR
  (Melissa Blacker, Florence Meleo-Meyer; Nemčija, 2011)
 • Teacher Development Intensive in MBSR
  (Florence Meleo-Meyer, Anita Olsson; St.Arbogast, Avstrija, 2013)
 • Midsummer Mindfulness – Practice as Science, Mindfulness & MBSR Workshops
  (Saki Santorelli, Florence Meleo-Meyer, Bob Stahl, Judson Brewer; Rim, 2016)

Ima dolgoletne izkušnje z vadbo in poučevanjem čuječnostne meditacije (Vipassana) in joge, ki ju vadi od leta 1998. Od leta 2010 je vodil več kot trideset 8-tedenskih skupinskih treningov čuječnosti MBSR za splošno populacijo z raznovrstnimi težavami. Šola se v tujini v šolah različnih tradicij (več) ter ves čas poglablja svoje znanje in izkušnje pod supervizijo CFM. Je oče treh sinov in dveh pastork.

…našla sem učitelja, ki ti le odpre oči in pokaže možne načine raziskovanja, spreminjanja in učenja, ne pa kakšna bi morala biti…

Jon Kabat-Zinn in Robert Križaj, Švedska, 2010


TJAŠA ŠUBIC

Tjaša (1974) je udeleženka strokovnih izobraževanj pod vodstvom utemeljitelja  programa MBSR dr. Jon Kabat-Zinna in dr. Saki Santorellija. Meditacijo in jogo vadi od leta 2002. Kot specialistka interne medicine se osredotoča tudi na vodenje skupin s posebnimi potrebami, ki izhajajo iz njenega področja dela (npr. srčni bolniki).

Tjasa_Kabat-Zinn_Santorelli 1

Saki Santorelli, Tjaša Šubic in Jon Kabat-Zinn, Nemčija, 2009

 

VSEBINA IN CENA TEČAJA MBSR

Tečaj je sestavljen iz:

 • vodenih vadb različnih vrst čuječnostne meditacije (mindfulness meditation),
 • nežnih razteznih vaj in čuječnostne joge (mindfulness yoga),
 • skupinskega dialoga in diskusij s ciljem večanja zavedanja v vsakdanjem življenju,
 • posamezniku prilagojenih navodil in
 • navodil za delo doma in uporabi naučenega v vsakdanjem življenju.

Razvijanje čuječnosti je ena izmed najučinkovitejših metod soočanja s stresom. Namen (čuječnostne) meditacije je prebuditi sposobnost izkušanja polnosti lastnega življenja in preobrazbe svojih odnosov z lastnimi problemi, strahovi, bolečinami in stresom v svojem življenju.

Osnovna veščina, ki jo boste urili je čuječnost (mindfulness). Gre za poseben način posvečanja pozornosti, namenoma in brez presojanja, vsemu, kar se dogaja v sedanjem trenutku v vašem telesu, umu in svetu okoli vas.

Vadba čuječnosti vam lahko omogoči videti stvari na drugačen, svež način, z odstranitvijo umskih in fizičnih vozlov in napetosti. Lahko poveča vaš občutek zaupanja v to, da vam je na voljo več možnosti in več moči za soočanje z različnimi življenjskimi izzivi.

Večina preteklih udeležencev MBSR programa poroča, da so bili deležni dolgoročnih učinkov, kot na primer:

 • več energije in entuziazma,
 • večje sposobnosti sproščanja,
 • povišane samozavesti in
 • povečane sposobnosti obvladovanja stresnih situacij.

V tujini ta program poteka že več kot 35 let pod imenom MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Je znanstveno raziskan, uporabljan tudi v bolnišnicah in v terapevtske namene ter ga učijo na Medicinski fakulteti Univerze v Massachusets-u (Umass) v ZDA.

Vtisi udeležencev >>

CENA

Cena programa MBSR je 250 EUR (27 šolskih ur + celodnevno srečanje 8 šolskih ur).
Nekaj mest na skupino je na voljo tudi po ceni 195 EUR za študente do 26 let brez redne zaposlitve, upokojence, brezposelne ter tiste, ki si osnovne cene ne morete privoščiti – največ dva na skupino.
Programa se lahko udeležite večkrat in tako osvežite in poglobite izkušnjo. Prispevek za vsako nadaljnjo udeležbo je 195 EUR.

Cena vključuje udeležbo na vseh rednih srečanjih in neomejeno celodnevnih srečanj, tri avdio posnetke z vodeno vadbo in druge materiale za vadbo doma.

Vadba doma, med posameznimi srečanji, je ključen del tečaja.

 

INDIVIDUALNA VADBA & VADBA ZA PODJETJA

Program MBSR oz. vadbo čuječnosti lahko prilagodimo tudi potrebam posameznika ali podjetja. Več info na kontaktih spodaj.

”Ko si v meditativnem stanju, imaš največ možnosti, da sprejmeš intuitivne informacije, saj si v stiku sam s sabo, telo je v najboljšem ravnovesju. Zato najpogosteje tisti, ki so najbolj uspešni, tudi meditirajo. Gre za ljudi, ki si vzamejo čas zase, za sprehod, razmislek, posvečanje sebi. Velik problem današnje družbe je preobremenjenost z informacijami. Od dneva, ko se rodimo, smo naučeni ignorirati intuicijo in se odločati strogo racionalno. V takšnem stanju se je težko sprostiti in najti nove rešitve.” … ”…meditacija in čuječnost postajata izjemno priljubljeni tudi v Silicijevi dolini.”

Frank LaPira, redni profesor na Šoli za management IESEG v Parizu in Lillu, o pomenu intuicije v podjetništvu Zaupajte svojim občutkom (Dnevnik, Objektiv 29. marec 2014).

 

NOVO

IZOBRAŽEVANJE ZA ŠOLNIKE / UČITELJE:
ČUJEČNOST IN JOGA ZA ŠOLARJE

Datum začetka: 15. december 2017
Trajanje: 1 leto
Cena: 1.150 €

Izobraževanje temelji na preizkušenem in znanstveno preverjenem treningu MBSR, programu Mindful Schools ter metodah Iyengar joge in Pravljične joge (na igrivi, zabavni in dinamični vadbi za otroke, ki vključuje jogijske elemente: asane, dihalne tehnike, sproščanje, čuječnostne igre). Metoda je v celoti prilagojena otrokom in njihovi starosti.

Izobraževanje je namenjeno:

 • učiteljem v osnovnih šolah, ki si želijo vadbo joge in čuječnosti vpeljati v dnevno ali tedensko rutino;
 • vzgojiteljem, ki bi radi popestrili vrtčevski kurikulum in poglobili svoje znanje;
 • vsem, ki si željo optimalen otrokov psihofizični razvoj, večjo stopnjo samozavesti, zbranosti in kreativnosti;
 • vsem, ki se želijo naučiti umetnosti sprostitve in želijo to deliti z otroki;
 • vsem, ki si želijo pridobiti kakovostno in uporabno znanje ter si morda odpreti nove poslovne priložnosti.

Več informacij in prijava >

 

KONTAKT

Za vse dodatne informacije in prijave kontaktirajte Roberta na info@mbsr.si ali 041 356 432.